[GHID] Ce este un "website la cheie"?

[GHID] Ce este un "website la cheie"?

Pentru ușurință în exprimarea scrisă, îl vom denumi framework, deși termenul definește mai corect o platformă de dezvoltare, definiție care oricum nu este departe de ideea website-urilor la cheie.
Vine livrat cu minimum o temă vizuală (template), dar permite și altele.
Core-ul website-ului (inima) este aceeași, indiferent de aspectul grafic. Și, cel mai important, este gratuit.
Adică agenția web nu plătește costul de achiziție pentru un website la cheie, deoarece core-ul este complet gratuit, opensource. Ca să nu mai vorbim și de multitudinea de template-uri (șabloane) gratuite pentru astfel de soluții.

Deci, ca să fim siguri că înțelegem, avem zero cost de achiziție.
Este o mană cerească pentru agențiile web. Dintr-o dată, acestea pot dezvolta website-urile mai rapid, mai ieftin, nu mai depind de programatorul în cauză, dar și costurile sunt mai mici pentru client (teoretic).

Iată cum dezvoltarea de website-uri a devenit o afacere mainstream. Și una extrem de bănoasă: descarci un framework gratuit, îl adaptezi grafic pentru nevoile viitorului proprietar și al afacerii acestuia, efectuezi minime modificări particulare și... gata website-ul!

Până la apariția acestor soluții, pentru a clădi un website era nevoie să cunoști web design, programare web și multe alte particularități.
Acum, pur și simplu descarci gratuit un framework, aplici o temă care poate fi la fel de gratuită, adaugi conținut în pagini utilizând un panou de administrare, care vine la pachet cu acel framework și gata: ai un website care funcționează.

Există două tipuri de website-uri la cheie:

1. Cele "open source", dezvoltate de o comunitate sau comunități de programatori
Datorită internetului și cerinței, tot mai crescute, de a realiza website-uri din ce în ce mai diverse, mai complexe și mai atrăgătoare, mulți programatori au început să se organizeze în echipe. Să nu uităm de abilitatea extraordinară a internetului de a crea comunități, de a apropia oameni care împărtășesc aceleași opinii, doleanțe și probleme.

Având ca punct de plecare inspirația și experiența dobândită în agențiile unde lucrau, a apărut ideea de a clădi un framework care să facă tot mai multe lucruri. Și să le facă bine, sau cât mai bine posibil. De ce un programator s-ar implica, în timpul său liber, pentru a participa la dezvoltarea unei astfel de soluții disponibilă gratuit întregii lumi?
Răspunsurile sunt multiple.
Principalele motive sunt legate de satisfacerea nevoii de perfecționare în domeniu având în vedere că, inevitabil, intri în contact cu o comunitate de la care, în mod sigur, ai ce învăța. Apoi, mai este vorba și despre notorietatea dobândită, care apoi se transformă, fie în capacitatea de a obține un job mai bun în domeniu, fie de a dobândi clienți mai mulți pentru activitatea profesională independentă: freelancing.

Apariția website-urilor la cheie creează, inevitabil, o nișă specifică: gratuitatea unui produs îl face accesibil maselor, mai ales dacă acest produs satisface nevoile generale ale pieței.
Având un astfel de produs, orice persoană poate avea un website, fără a fi nevoit să învețe programare web.
Gratuitatea și versatilitatea fac ca acest produs să fie accesibil oricui, indiferent de locația geografică.

Majoritatea framework-urilor au evoluat fantastic în direcția perfecționării și extinderii numărului total de funcționalități și beneficii oferite gratuit. În acest timp și designerii de grafică web au început să dezvolte o sumedenie de teme gratuite, pentru aceste platforme.
Asta se transformă rapid într-o sursă numeroasă și sigură de clienți, care devin doritori de modificări, adaptări și personalizări individuale ale respectivului framework. La cine vor apela aceștia? Evident, la cei specializați pe respectivul framework.
Poate de aceea, una din cele mai recunoscute și versatile soluții gratuite pentru blogging a început să beneficieze, din partea comunității dezvoltatoare și de funcționalități de tip e-commerce.

Direcția pare clară: monetizare.
Dovada afirmației de mai sus constă în realitatea că majoritatea modulelor cu adevărat valoroase sunt deja contra cost, pentru câteva din framework-urile existente acum și care deja au o anumită vechime în piață.
Sigur, avem la bază o soluție care funcționează, dar modulele de top vin contra cost. Deși niciodată nu vor deveni comerciale în adevăratul sens al termenului, prevăd că marea majoritate a modulelor cu adevărat importante vor fi disponibile contra cost. Vi se livrează un modul standard care funcționează, dar versiunea de care aveți cu adevărat nevoie, va fi contra cost. Se întâmplă deja în zona de module, dar primul aspect care a sugerat și a dovedit direcția finală a acestor framework-uri, este cel grafic.
La început, se creau module care mai de care mai diverse, ideea de bază fiind ca aplicația să poată face X și Y. Această direcție a fost, fără doar și poate, condusă de mândrie și sentimentul de reușită că respectivul framework a mai depășit un obstacol funcțional.
Vorbim despre programatori care sunt buni la un singur lucru: identificare și rezolvare de probleme legate de funcționalitate și optimizarea codului.
Lucrurile au explodat, efectiv, în momentul în care designerii au început să se implice în dezvoltarea interfețelor grafice pentru aceste framework-uri.
Implicarea graficienilor web a condus, inevitabil, la apariția multor teme grafice, unele fiind chiar complexe și cu aspect vizual absolut remarcabil. Cu timpul însă, temele grafice cu adevărat impresionante au ajuns să fie disponibile doar contra cost.
În prezent, se întâlnește foarte frecvent situația ca o temă grafică profesională să depășească, lejer, suma de 500 de euro.

2. Cele dezvoltate intern, de firme de software, fie pentru uz intern, fie cu scopul punerii spre vânzare.
Există firme specializate pe acest tip de serviciu: magazin online la cheie, website la cheie. Majoritatea livrează o soluție pentru care trebuie să plătești, în funcție de pachetul ales.
Existența pachetelor este răspunsul către eventualul client care-și pune întrebările: "ce să aleg?" sau "ce mi se potrivește mai bine?"
Pachetele sunt create astfel încât un doritor neavizat să indentifice cu ușurință anumiți parametri și detalii pe care le cunoaște deja: număr total de pagini, număr total de produse etc.

Majoritatea acestor firme dezvoltă continuu respectiva aplicație, în efortul de a o menține competitivă, dar și în pas cu timpul.
Focusul ambelor tipuri de soluții este axat pe funcționalitate, deoarece aceasta este cel mai ușor de identificat de către un potențial client neavizat în domeniu: are de toate? Deci e bun!
Ce au în comun ambele soluții este realitatea că structura aplicației, core-ul acesteia, stabilește designul grafic. Cu alte cuvinte, personalizarea grafică amănunțită nu se poate obține fără a modifica mai mult sau mai puțin inima aplicației.
Când vorbim despre personalizare, nu dicutăm despre la siglă, cromatică sau alte aspecte generale de acest tip.
Dacă tema website-ului dumneavoastră are un meniu orizontal, va trebui să se modifice extensiv aplicația în momentul în care veții dori ca acest meniu să fie vertical. Dacă meniul website-ului are submeniuri specifice, care apar doar la mouseover (când mouse-ul se află deasupra unui element din meniu), va trebui să alegeți o temă grafică care permite acest lucru. Și va trebui să fie acea temă care se potrivește perfect tuturor particularităților suplimentare definite de meniul acel meniu (mărime, lungime, înălțime etc.).
Acesta este un exemplu totuși minor, ușor de înțeles.
E un fel de a pune căruța înaintea calului. Dacă în lipsa platformelor website-ul se creează pornind de la nevoile concrete și obiective de atins, odată cu apariția acestor platforme, procedura s-a inversat.
Website-ul se crează prin potrivire cu un anume șablon grafic care ne place.
De aceea majoritatea website-urile de servicii din Romania au acea grafică de tip counter (numărătoare), unde cifrele sunt animate până la o valoare. Pur și simplu, așa este șablonul deci zona trebuie populată cu ceva.

Există însă situații pentru care, la un moment dat, devine obligatoriu să se renunțe la anumite detalii și caracteristici deoarece tema aleasă nu le suportă (nefiind compatibilă). Și se alege o altă temă, care rezolvă problema inițială, dar în mod sigur, apar alte probleme de acest tip.
Ați putea spune: "și ce dacă?"
Ok, care-i obiectivul principal al website-ului? Care-i obiectivul fiecărei pagini?
E ca și cum ați avea de construit un magazin fizic și constructorul v-ar spune: "avem șabloanele astea. Vă alegeți unu' și începem!"

Sau ai putea spune, "lasă că se poate modifica contra cost." Ceea ce este adevărat.

Vi se pot întâmpla următoarele lucruri:
 • Găsiți un framework gratuit și tema gratuită care, pe lângă că vă place, este și ceea ce ai trebuie pentru atingerea obiectivelor. Înseamnă, fie că sunteți într-adevăr norocos, fie că pretențiile se limitează la nivelul generalului.
 • Găsiți un framework gratuit, dar nu și tema potrivită. Plecând de la cea mai apropiată temă (deci primul compromis), ajungeți la modificări personalizate, contra cost, atât temei, cât și framework-ului, pentru ca website-ul rezultat să respecte elementele de care ai aveți pentru atingerea obiectivelor.
 • Intrați, astfel, într-o buclă continuă de modificări și compromisuri, deși inițial ați crezut că ați găsit o soluție care permite să economisiți niște bani. Veți constata că ați plătit, poate, și de trei ori mai mult pentru a obține ce v-ați dorit. Iar acum, poate aveți un website construit din compromisuri și cârpeli, poate nu.
 • Găsiți un framework gratuit și comandați un design personalizat, la un cost care pornește de la minimum trei sute de euro, sau mai mult. De obicei, este mai mult. Acel design va prezenta anumite funcționalități specifice, nu neapărat ca structură, dar ca poziționare în pagină, sau alt astfel de aspect. Datorită realității că este o temă custom, veți avea nevoie ca cineva să ajusteze framework-ul pentru respectiva funcționalitate. Adică ceva ce nu poate face designerul, ci doar o persoană care cunoaște acel framework. Mai pe românește: bani în plus.

Exemplu: aveți nevoie de un formular de autentificare în website. Nu contează motivul. Designerul creează tema grafică pentru tot website-ul menit a fi dezvoltat utilizând platforma X, nu doar formularul despre care discutăm. Până aici nimic stresant. Tema aleasă, să presupunem de dragul discuției, suportă ca acel formular să fie plasat sus, în partea dreaptă a paginii.
Ce se întâmplă dacă vă doriți ca acel formular să fie plasat pe coloana din dreapta a website-ului? Aveți nevoie de un programator care să modifice framework-ul, astfel încât formularul să nu mai apară în dreapta sus, ci să fie integrat în coloana dreaptă, eventual cu modificările specifice legate de dimensiune.
Exemplul de mai sus este unul menit doar să înțelegeți ideea, nu este ceva concret. Mutarea unui formular de autentificare într-o temă este chiar ultima problemă pe care o puteți întâlni.
Sunt lucruri mult mai serioase care se pot întâlni. Spre exemplu, nu doriți să vă aflați în situația în care trebuie să fie obligatoriu să se modifice 90% din core-ul framework-ului, deoarece acesta nu clădește link-urile paginilor în conformitate cu regulile elementare de optimizare pentru motoarele de căutare.

Cunoscătorii dintre dumneavoastră puteți spune: "Nu există problema deoarece toate framework-urile au un modul care adresează specific situația."
Din păcate, nu este suficient să adreseze problema, ci trebuie s-o și facă corect.

Câte dintre framework-urile actuale formează link-urile paginilor, fără a include denumirea secțiunii care include acea pagină?
Maximum două, dar și acestea doar cu anumite condiții.
Secțiune este inclusă pentru că altfel sistemul "nu știe" ce pagină să acceseze din MVC (Model View Controller - structura logică întâlnită la orice platformă open-source).
Ce secvență de cod trebuie rulată pentru a se afișa informația cerută din pagină.

Utilizând un website la cheie, va trebui să decideți ce anume se potrivește mai bine website-ului din afacerea dumneavoastră. Astfel, website-ul stabilește afacerea online, nu invers. Pentru ca website-ul să atingă obiectivele stabilite va trebui, fie să faceți compromisuri, fie să modificați intens, atât framework-ul, cât și tema acestuia.
Framework-urile, deși atractive din punct de vedere al simplității și al costurilor aparent reduse, ascund o serie de surprize, mai mari sau mai mici.
Prin intermediul framework-urilor, crearea website-urilor devine astfel o line de asamblare.

Framework-urile sunt axate pe template-uri, pe teme.

Ce este o temă?
Cele mai simple și elocvente cuvinte care descriu perfect ideea de template sunt "șablon" sau "matriță".
O matriță este utilizată în crearea și copierea continuă a unui element definit.
Există trei categorii de template-uri, indiferent de tipul framework-ului pentru care sunt clădite:
 • Template-uri gratuite pe care le putem descărca și utiliza/modifica după bunul plac.
 • Template-uri contra cost. Le putem descărca și utiliza/modifica după bunul plac, după ce achităm costul aferent (de la 10 de dolari în susș unele pot depăşi 200 de dolari).
 • Template-uri personalizate, create strict pentru dumneavoastră, la prețuri care depind de complexitate și cerințe, dar și de framework-ul pentru care se aplică.

Personalizarea trebuie să ia în considerare și particularitățile framework-ului. Deși aproape fiecare framework face aceleași lucruri la nivel de funcționalități, fiecare are abordarea lui specifică și incompatibilă cu celelalte, datorită modului în care este organizată structura și logica codului sursă.

Sunt create având focusul orientat către funcționalitate, să impresioneze prin numărul de funcționalități puse la dispoziție gratuit și să suporte un template care este creat specific pentru framework-ul deservit.
Indiferent de aspectul exterior, motorul de bază este același pentru fiecare website creat utilizând respectivul framework.

Majoritatea temelor grafice disponibile gratuit acum sunt extrem de simpliste, sau prea simpliste. Iată de ce acum, o temă grafică cât de cât decentă este contra cost. Temele grafice personalizate strict pentru un framework anume, pot ajunge la un preț care depășește câteva sute de euro. Și nu pot fi integrate fără o minimă intervenție asupra codului sursă a framework-ului pentru care au fost create.
Nu există gratuit sau ieftin când vorbim despre aceste soluții, sau poate exista doar pe moment. Scopul acestor soluții este să se muleze pe cât mai multe cerințe, să satisfacă cât mai multe doleanțe generale și, atenție: fără limite geografice.
Un framework este menit să se potrivească cu cât mai multe afaceri.

Template-urile și framework-urile gratuite NU sunt create pentru a vă vinde serviciile și/sau produsele, ci sunt create pentru a se vine pe ele însele. Cu alte cuvinte, scopul principal al framework-urilor este de a crea notorietate pentru ele însele. De aceea, lista de funcționalități oferite este impresionantă pentru ochii necunoscători.

Template-urile sunt dezvoltate de străini, care nu au cum să cunoască particularitățile locale ale obiectului de activitate pentru care este menit respectivul template. Chiar și cele dezvoltate de români au același principiu.

Gratuit este sinonim cu limitat.
Temele de top există doar contra cost, iar cele gratuite sunt deja descărcate și utilizate peste măsură.
Dar și temele de top sunt, de asemenea, descărcate și utilizate peste măsură.
Tema custom pentru un framework, deși va fi unică (adică nu va putea fi descărcată și de alții gratuit sau nu), va costa o sumă de bani, însă website-ul dumneavoastră va rămâne la bază, tot un framework gratuit.

Un alt aspect, deosebit de important, este cel legat de funcționalitate și securitate.
Framework-urile, deși sunt scrise utilizând limbajele de bază, sunt scrise într-un anumit fel. Multe dintre ele au chiar sintaxă proprie, derivată din limbajele web de bază. Acest lucru se întâmplă deoarece fiecare framework abordează diferit aceleași funcționalități. De aici nevoia ca persoana destinată facă modificările necesare, să fie familiarizată cu acea sintaxă și cu modalitatea logică de funcționare a respectivului framework.

Dezvoltarea unui modul personalizat pentru framework-ul X, trebuie să respecte, atât sintaxa, cât și structura logică de funcționare a framework-ului.
Toate framework-urile își fac singure actualizări periodice, chiar în mod automat. Mereu apare nevoia de a acoperi o gaură de securitate, sau de a îmbunătăți anumite aspecte și funcționalități. Dacă o anumită personalizare custom nu respectă strict sintaxa și logica structurală a framework-ului, există posibilitatea, destul de reală, ca la următoarea actualizare automată, website-ul dumneavoastră să nu mai funcționeze.

În numeroase cazuri, doar pentru ca o actualizare particulară să funcționeze, este necesar ca însăși versiunea framework-ului să fie cea mai nouă disponibilă.
Datorită caracterului general și numărului mare de utilizatori de website-uri la cheie, acestea devin, inevitabil, ținta atacurilor informatice.
Procesul este simplificat și de realitatea că oricine poate descărca respectivul framework pentru a studia și identifica eventualele găuri de securitate existente, în scopul de a mări rata de succes a unui atac informatic asupra unui website dezvoltat utilizând acel framework.

Da, putem descărca respectivul framework, să-l studiem și să identificăm cum funcționează, cum tratează preluarea de date și diverse alte aspecte. Orice vulnerabilitate poate fi apoi testată instalând respectiva platformă pe un server propriu. De aici înainte, cred că puteți intui care-i pasul următor.

Ce-i drept, comunitatea de dezvoltatori răspunde destul de rapid și remediază orice gaură de securitate, însă asta nu prea are relevanță pentru dumneavoastră în momentul în care, poate, ați pierdut toată baza de date în urma unei astfel de scăpări. Și, poate ultima copie de siguranță a bazei de date a fost făcută în urmă cu o săptămână, sau chiar două.

Timpul de răspuns depinde de mulți factori deoarece dezvoltatorii nu sunt plătiți pentru asta, activitatea este una benevolă și nici nu pot fi trași la răspundere, tocmai din aceleași motive.

Aspectul general al framework-urilor se răsfrânge și asupra Secțiunii de Administrare.
Website-urile dinamice, care permit proprietarilor să controleze informația disponibilă în pagini, au două componente de bază.
Practic, sunt două website-uri într-unul singur: un website care este accesibil vizitatorilor (numit front-end) și un alt website care este disponibil doar proprietarului, numit back-end sau Panou/Secțiune de Administrare.

Panourile de administrare disponibile framework-urilor sunt destul de complicate. Pentru a înțelege și opera diverse modificări este necesar să fii familiarizat, destul de bine, cu toate funcționalitățile disponibile. Dacă anumite modificări se pot face rapid, altele necesită un timp pentru acomodare și înțelegere a imaginii generale.
Având în vedere faptul că și funcționalitățile sunt generale și operațiunile disponibile în panoul de administrare sunt la fel de generale.
În momentul în care este nevoie ca un anumit lucru să fie făcut doar într-un mod particular dumneavoastră, trebuie aduse modificări, atât funcționalitățile panoului de administrare, corespondentul acestora în zona disponibilă vizitatorilor, cât și în structura bazei de date a website-ului.

Putem să vorbim aici și despre optimizarea pentru motoarele de căutare. Cum această disciplină este extrem de dinamică, cerințele evoluând constant, framework-urile nu pot satisface complet problema deoarece singura metodă constă în instalarea unui modul. Și există deja o sumedenie de astfel de module, pentru fiecare framework existent.
Modulele acestea controlează doar aspecte generale și nu contentul existent în pagină. Deși cerințele evoluează constant, există o serie de parametri și elemente care întotdeauna vor fi necesare pentru obținerea unei poziționări mai bune în motoarele de căutare. Problema este că majoritatea acestor parametri se referă la conținut și la anumite coduri specifice din pagină, care nu pot fi adresate complet și concret de un modul general.

Cât de eficient poate fi un asemenea modul pentru o temă custom?
Să nu uităm aspectul general și nevoia de compatibilitate a modulului cu cât mai multe website-uri deja create pe framework-ul respectiv. Sigur, puteți cere efectuarea de modificări specifice în acest sens, dar nu uitați că activitatea se va rezuma doar la a potrivi cerințe pe o platformă care poate permite sau nu ca acele modificări să lucreze la potențialul maxim.

Auzim des întrebările:
"dacă framework-urile nu sunt cele mai bune soluții pentru prezența online, de ce corporații mari le-au adoptat ca modalitate de comunicare online?
Vrei să-mi spui că un astfel de brand nu are finanțele necesare unei prezențe online de top?
Prin faptul că acel brand a ales framework-ul X este clar că acest framework este cel mai bun și recomandat și pentru restul dintre noi!"

Posibile răspunsuri:
 • Pentru că brandul respectiv are nevoie doar de o prezență, o carte de vizită online.
 • Pentru că brandul dorește să fie în trend și își permite pentru asta să aibă o armată de programatori care să stoarcă, la infinit, tot ce se poate din respectiva platformă.
 • Pentru că brandul respectiv are resursele necesare să vegheze constant asupra securității și integrității aplicației.

Website la cheie

Posibile motive pentru care dezvoltatorul vă poate recomanda un framework:

 • Vrea să termine repede și să încaseze la fel de repede. Acesta este chiar un parametru prin care se poate identifica dacă primiți o platformă gratuită modificată: timpul livrării. Dar depinde și de tipul de website care face obiectul discuției. În momentul în care solicitați dezvoltarea unui magazin online și auziți că în trei-cinci zile îl aveți funcțional, clar vorbim despre unul din cele două tipuri de website-uri la cheie despre care am vorbit anterior.
 • Dorește să vă mențină în aria lor de expertiză și pricepere deoarece nu este fezabil și confortabil pentru ei să dezvolte altceva. Aici putem vorbi și despre considerentele legate de cost. Programatorii capabili să implementeze soluții personalizate, costă mai mult.
Întrebarea de bază, la care numai tu trebuie să găsiți răspunsul, este:
"Doresc să-mi potrivesc afacerea într-un website, sau vreau un website care se potrivește afacerii mele?"

Nu dorim să ne înțelegeți greșit. Puteți alege ce doriți, cel mai important este ca alegerea să fie una documentată. Și să știți ce primiți încă de la început.

Nu uitați că puteți folosi formularul pentru a ne întreba orice despre website-urile la cheie!

Cere detalii Ce este un Website la cheie?

Cereți detalii despre
Ce este un Website la cheie?

Completarea și trimiterea formularului de mai jos nu vă implică financiar și/sau contractual, scopul fiind stabilirea contactului.
Datele sunt expediate la adresa de e-mail office@, nefiind stocate în baza de date.
Toate câmpurile sunt obligatorii!

Smart Web Impact

Ghidul Website-ului Productiv!

Conținutul website-ului tău, partea 2

6. Conținutul website-ului tău, partea 2

Despre structură și din ce este alcătuit conținutul!

citește
"Website la cheie" - motivele apariției

8. "Website la cheie" - motivele apariției

Pentru a identifica motivele apariției soluțiilor web la cheie, trebuie să...

citește